Teesit Sisäiset siirrot
Heka teesit
Sisäiset siirrot
Lisätietoteksti
Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) asuntojen välitys siirtyi 2017 alusta Kaupunkiympäristön hoidettavaksi. Tämä järjestely on vaikeuttanut valtavasti sisäisten siirtojen toteuttamista. Hekalla asuvat luotettavat pitkäaikaiset vuokralaiset eivät pääse muuttamaan itselleen sopiviin asuntoihin yhtiön sisällä, vaan heidän on muutettava pois yhtiöstä saadakseen itselleen sopivan asunnon. Tämä on haitallista sekä asukkaille että yhtiölle.
Vaikka Heka ensisijainen tarkoitus on tarjota asuntoja pienituloisimmille, johtaisi asukaskannan vaihtuminen vain sosiaaliturvan varassa eläviksi myös ongelmiin. Asuntojen kulujen kattaminen, ja siten normaali toiminta, edellyttää sitä, että suurin osa asukkaista kykenee maksamaan vuokransa säntillisesti ja ajallaan. Tästä syystä tarvitaan myös asukkaiden monimuotoisuutta ja sitä, että yhtiö pitää kiinni luotettaviksi vuokralaisiksi todetuista asukkaistaan.
Tällä hetkellä asunnon vaihtaminen Hekan sisällä on erittäin vaikeaa. Jopa silloin kun vaihtoa yritetään pitkään tyhjillään olleisiin asuntoihin. Tämä johtaa siihen, että ne Hekalla asuvat asukkaat, joiden asunto ei vastaa heidän asumistarpeitaan, joutuvat muuttamaan pois yhtiöstä. Asukkaille olisi parasta, mikäli myös asuinalue säilyisi sisäisissä muutoissa.
Aikaisempina vuosina muuttoliike pois Hekan asunnoista oli joitain kymmeniä vuodessa. Tällä hetkellä jo useat sadat tekevät tuon päätöksen vuosittain. Vaikka vuokrankorotukset ja asumistuen leikkauksetkin ovat muuttopäätösten takana, vaikuttaa niihin myös vanhojen asukkaiden joustamaton kohtelu. Nykyinen käytäntö kiihdyttää poismuuttoa.
Jatkossa olisi mahdollista Helsingin kaupungin valtuuston päätöksellä muuttaa asunnon tarjoamisen käytäntöjä esimerkiksi niin, että sen jälkeen, kun asuntoa on tarjottu äärimmäisen kiireellisessä asumistarpeessa olevalle hakijalle ja tämä kieltäytyy siitä, asuntoa tarjottaisiin seuraavaksi siitä kiinnostuneelle sisäiselle muuttajalle. Mahdollista olisi myös se, että asuntojen vaihto tehtäisiin ensin ja vasta vaihdon jälkeen vapautunutta asuntoa tarjottaisiin kiireellisyysluokituksen mukaan. Näin yhtiö pystyisi sekä pitämään kiinni asukkaistaan että tarjoamaan sosiaalista asumista ja mikä tärkeintä parantamaan kolhuja kokenutta imagoaan vuokranantajana.